dimarts, 23 de setembre del 2014

Festa Major de roda de Ter

Plaça Major (diumenge 21 de setembre)

  • Colles convidades: Sagals d'Osona (que en teoria són els amfitrions, però es veu que ningú és de Roda), Nyerros de la Plana (que no són els amfitrions, tot i que n'hi ha uns quants que viuen a Roda) i Saballuts (que aquests diríem que ni són els amfitrions, ni tenen gent de Roda...). Misteris del món casteller... 


    • Castells realitzats:
    Ronda de pilars d'inici
    • Sagals: 3pd4
    • Nyerros: 2pd4 (a ritme tropical, que mentre les altres dues colles havien carregat, girat el pilar, ara a la dreta, ara a l'esquerra, ensenyat la bandereta d'ACADIP, descarregat i aplaudit, Nyerros començava a fer pujar el segon).
    • Saballuts: 2pd4

    Primera ronda
    • Sagals: 3d8 prou avorrit, seguit de cantarella i ballaruques: "la plaça, la plaçaa, la plaçaa és carabassaaa!!!" (#BonrotlletOsonenc #ElConcepte).
    • Nyerros: 4d7 a ritme trepidant (#IroniaModeOn), un poc arrectangulat (amb forma de rectangle, vaja!) i amb una enxaneta que d'aquí dos dies acaba l'ESO (riute'n del pom de dalt de les colles universitàries!).  
    • Saballuts: 3d8 prou avorrit (volum 2), amb la buida un poc a Cuenca, allunyant-se de la rengla i la plena. 

    Segona ronda
    • Sagals: id2d8f (que pujava ja treballadet i tremolós) amb l'acotxador ja col·locat i l'enxaneta encallat a quarts... Al segon intent s'ha descarregat un 2d8f girat i remogut, no sense certa èpica, i ha esclatat l'eufòria carabassa. El proper cop, Sagals amics meus tots, seria tot un detall que esperéssiu a celebrar el castell, a què les camises d'altres colles que us han fet d'espàrring a la soca, ja no us estiguin fent d'espàrring a la soca, i així potser podrem evitar de fer mal algú que també ha de fer castells amb la seva colla. Folre de Sagals, primer strike!
    • Nyerros: 4d7a amb el segon del pilar traient la llengua (que saludava algú, no perquè anés esllomat!), i molt celebrat. Salts, crits i cançoneta. 
    • Saballuts: 2d8f  amb peu desmuntat (tomaaaaaa!!!),  i tot i que no ha patit, ha remenat una mica a la sortida de l'enxaneta i l'acotxador. 
    4d7a de Nyerros, mentre es fa tard i vol ploure (que ja plou, vaja!)

    Tercera ronda
    • Sagals: Aberració falconaire de 7 (buuuuu!!! fueraaaa!!!), amb tot de gent pel mig i gravat des del pitjor angle possible. És el kharma, que no vol que hi hagi testimonis d'aquestes falconades!!
    • Nyerros:  3d7 solvent i acompanyat d'un parell d'uées d'exaltació i jubileu.
    • Saballuts: 4d8 acompanyat dels únics raigs de sol vistos avui a plaça (l'univers agraeix que avui no haguem portat a plaça cap desviació falconaire...). 

    Ronda de pilars
    • Sagals: Vano de 5
    • Nyerros: pd5, que feia l'aleta quan Sagals i Saballuts ja havien descarregat i ja quasi es desfaixaven (#TropicalHit)
    • Saballuts: Vano de 5 amb el pilar de l'esquerra només carregat, que se l'han fotuda a la baixada (podríem enviar-ne el vídeo a l'APM o al ZonaZaping, que així tot fent uns riures, podríem guanyar una tele!). I com se l'han fotuda? No idea, mi no comprender... Servidora ni se n'ha adonat a plaça, que m'ho han hagut de xivar després... ¬¬'
      
    En resum, Sagals s'enduu el Màsters del Desmuntar, que pràcticament han desmuntat un castell sencer i amb folre! Nyerros s'emporta, a despit dels fins ara guanyadors imbatibles (Cargolins), el títol a Màsters del Tropical Hit (la Plana, lliure i tropical!), i Saballuts el títol a Màsters de Fer Pinya, per haver col·laborat a totes les pinyes sense excepció. Pel que fa a la Festa i la Disbauxa, ho deixarem en un triple empat, ja que després dels pilars finals, les tres colles han jugat a veure qui estava més content (o qui la tenia més grossa, cridava més, feia més dàncings o gallejava amb més esma). Sagals que canten, Saballuts que lerolegen; Sagals que hi tornen, ara més fort, i Nyerros que s'hi afegeix amb lololó mentre saltironegen; de nou Sagals, ara amb gralles i tabals, i Nyerros que contraataca amb més salts, ueés i mini onades; Saballuts  no vol quedar-se enrere i respon amb més leroleros, Nyerros que hi tornen amb més cantarelles i... i Sagals que friqueja, i empesos per la demència col·lectiva i el frenesí, es foten a ruixar tothom amb cava remenat, rotllo pòdium de fórmula 1. Delírium trèmens elevat a la màxima potència. 

    • Castellaritat de la plaça: Un firaire amb globus (tot i que molt endreçadets, que els duia com en dos pisos; les Pepes Pig totes recollidetes a sota, al damunt el manyoc de motos, i els Skippers d'Aviones: Equipo de rescate...) a l'esquerra, dos bons hòmens a la dreta parlant de la collita del blat de moro... i entremig servidora barallant-se per poder gravar la torre de Sagals amb un mínim de condicions. Si a més hi sumem les nenes que venien globus per recollir diners per la bona obra del dia (coi, per un dia que no hi havia un Viena a cent metres a la rodona...) la plaça buida de públic en quan han caigut quatre gotes... el resultat de l'equació no és gaire agradable. Suspesa i a revalida!   
    La plaça de les rampes i el firaire endreçat

    • Observacions, postil·les (per als de la LOGSE, comentaris, explicacions...) i altres bestieses:
    1. La plaça Major de Roda de Ter no existeix, són els pares. Allà on hem actuat, només hi havia un petit triangle ortopèdic (determinar-ne millor la forma exacta és impossible) de ciment, tot desnivellat i envoltat de rampes i d'escales, arbustos i plantetes... I per molt que ho hem buscat (la gent ja ens mirava malament... "què collons fot aquesta amb el trípode, nant amunt i avall de plaça, com un pollastre sense cap?!!" El primo!, això feia!), no ha sigut possible trobar ni una punyetera placa amb el nom de la placeta de marres! Lluny de rendir-nos (altres coses no, però a torracollons incansables, a SD no ens guanya ni Cristo!), hem iniciat una investigació exhaustiva (bàsicament ho hem buscat al google, i ell ens ha remès a al web de l'Ajuntament de Roda de Ter...) que ha determinat que l'actuació castellera de festa major s'havia de realitzar a la Plaça Major del poble. Conclusió: allà on hem actuat havia de ser la plaça Major per collons. I ara, estimadíssims senyors de l'ajuntament de Roda de Ter, serien tan amables de posar-hi una plaqueta (encara que fos petitoneta...) perquè els ingenus visitants puguem saber on carall ens trobem?! Jo què sé, tu!, una plaqueta tampoc no pot costar una morterada excessiva, no? A males, si molt m'apures, amb una mica de cartolina, un retolador negre i un poc d'aeronfix transparent ja faríem (**** crisi...).
    2. La pinya, a Roda de Ter, no existeix, és una llegenda urbana. Sabem que sovint justegem de pinya, però això d'avui ja era d'escàndol! Entre les tres colles, no acabàvem de fer una pinya amb cara i ulls (i això si la pinya era saballuda, que quan era el torn duna de les colles osonenques, l'altra fotia pies en polvorosa!)
    3. Quan hem arribat repartien coca i xocolata, però no hem arribat a temps de tastar-ne!!! El món és cruel amb SD...  
    4. Senyors de la Junta, entenem que hi ha gent que en acabat d'actuar vol arribar ràpid a casa. Ho entenem, però volem fer-hi algunes observacions:
    1. Quan s'acaben els pilars, és el torn de les gralles i els tabals. Ells pateixen tota l'actuació, veient els castells des de fora sense poder fer-hi res i tocant, dia rere dia, castell rere castell, sempre la MATEIXA cançó. Deixem-los que s'esplaïn i toquin tranquil·lament (que quan hi ha pica-pica, ja ens va bé, que així els altres toquem a més!).
    2. Hi ha castellers (sí, prometo que n'hi ha) que fan bondat durant tota l'actuació, i mentre estan de servei, no tasten res que no sigui aigua. Quan s'acaben els pilars, i mentre les gralles toquen, els ve de gust fer la cerveseta i la bossa de xips, que s'han guanyat de sobres suant camisa.
    3. N'hi ha que sí que han begut una micona (dins d'uns estàndards normals) durant l'actuació, però no han pogut anar a fer pipí (perquè, per exemple, estan gravant TOTS els castells de TOTES les colles), i esperen els moment de les gralles per anar al lavabo. Però no són els únics que han tingut la mateixa pensada (i més quan després hi ha una estoneta d'autocar), i hi ha cua... i la resta del malson, us l'imagineu, que el tercer autocar era un cànon de veus demanant de parar, per pietat, que tenien pipí (i suors fredes, mal de bufeta, i rampes sota el ventre). Un drama, tu, veure adults que els queia la llagrimeta...
    5. Guti, Sarai i Cloe, és veritat que la setmana passada ens queixàvem d'encapçalar la llista de colles amb més fiabilitat, que volíem rauxa per lluitar i, si calia, caure en l'intent, però collons, que ho dèiem pel 3d9f, no pels vanos de 5!! Que no es tracta de començar a tirar pilars així com així, cony, que se us ha d'explicar tot!! 
    6. David Guimerà traïdor!!! Una imatge val més que mil paraules...
    Si no en teníem prou a plaça, ara ens segueixen fins a l'autocar!



    Vídeos

      - Saballuts



      6 comentaris:

      1. Molt fan d'aquestes cròniques. Dissabte vaig anar amb Gausacs a Esplugues, i vaig pensar en mode SD: 4 paios venent globus, fer castells mentre passen pel costat diables / bastoners / tot quisqui, l'ambulància q arriba tard, Gausacs empipats pq "només" poden fer 4de7a, una barra del bar sorollosa a 10m dels castells,... i el millor: id7de7 d'Esplugues. Vaig fer un màster en SDitis.

        ResponElimina
        Respostes
        1. Imagina't veure TOT el món des d'aquesta perspectiva... A vegades atabala i tot! Costa molt sortir del personatge! XDDD

          Elimina
      2. Si que hi ha gent de Roda a Sagals :)

        ResponElimina
        Respostes
        1. Si féssim una estadística, quins percentatges de Sagals i de Nyerros són de Roda?

          Elimina
      3. coi, hauria de llegir-vos més, que veig esplugues per tot arreu. salut!

        ResponElimina