dimecres, 17 de setembre de 2014

Festa Major de Sabadell

Plaça de Sant Roc (5, 6 i 7 de setembre)

Després de tres dies de passar el dia a Sant Roc i la nit a la Creueta, proposem muntar un campament de cara a l'any vinent, que així ens estalviem viatges amunt i avall. Ah! i un micro bus de Sant Roc a barraques, i de barraques a Sant Roc! I així ens assegurem que ningú caigui en acte de servei, que al final ja no saps on toca anar, ni quina hora és... Per demanar que no quedi, tu!


Pregó d'inici de Festa Major (divendres 5 de setembre)

20.00h Ens convoquen per tres pilarets i cap a barraques. Un pd4 caminat d'entrada a plaça i 2pd4 més... gravats d'esquena, sense trípode i amb el mòbil (no pretendríeu que després néssim carregats tota la nit?!), i a temps per no mullar-nos ni una gota amb la que cauria poc després (on ha quedat el **** clima mediterrani?!! ¬¬').  


Actuació de vigílies (dissabte 6 de setembre)

18.00h Actuació de vígilies de Juan Palomo (yo me lo guiso, yo me lo como), perquè no ens deixen jugar a la cercavila de colles de cultura, que es veu que l'alentim (ho sentim, demanem disculpes, però és que caminar mentre es munta la pinya d'un 5d7 és difícil de l'hòstia...), i ja fa uns anys que es va decidir que Saballuts actuaríem directament a plaça, mentre no arriben la resta de colles que sí fan la cercavila. Apreneu-ne, resta de viles de Catalunya! Com goseu incloure els castellers en les cercaviles populars de festa major?!! Que no veieu que això d'aturar-se de tant en tant per muntar els castells és una autèntica bestiesa?!! 

Castells realitzats:
 • 2pd4 gravat a contrallum (**** il·luminació del capvespre...).
 • 2d7 amb la Mariona fent una aleta petonera i mitja plaça fent "oohh, que monaaa!!!" (la tia sap com fotre's el públic a la butxaca!), i amb la imatge cremada, que no l'acabem d'encertar amb el grau d'exposició (recordeu, no som professionals, ni seriosos...)
 • 3d8 tediós (per als de la LOGSE, que és avorrit del cagar) i acompanyat del clam pinyoneti "un pis més!".
 • 5d7 amb la Ivette baixant de la pinya fent la tombarella (o.o?!!! la nostra canalla està mu mal...)
 • Vano de 5
Comentaris jocosos del dia:
1. Això dels gegants ja és assetjament. Mentre naltros actuàvem  a plaça, ells custodiaven la porta de l'ajuntament i ens llançaven miradetes bravejants (per als de la LOGSE, que provocaven, desafiaven). Eso en mi barrio es buia!!!
Els gegants de Sabadell fotent bulling als castellers.
2. L'speaker de Sant Roc, n'ha d'aprendre molt de l'speaker samurai de Xics! Està molt bé això de convidar la gent del públic a fer pinya, i recordar que l'endemà tenim actuació gran, i que aquest any, Saballuts fem 20 anys... però, en això d'ensenyar al públic quan és que s'ha d'aplaudir, ni hi pensa! Seguim aplaudint quan es col·loquen dosos com si ens hi anés la vida... És que no hi ha esperança per a Sant Roc?!!!
3. Gent i coses que han de ser volatilitzades de la capa de la terra (però que sembli un accident, que si no, després ens acusen d'incendiaris i violents):

 • L'il·luminat de torn que va tenir la gran pensada de repartir globus promocionals a tort i a dret, tots infladets d'heli perquè voleïn alegrement pels carrers i les places de mitja Catalunya, tocant la moral a tots aquells que provem de gravar castells amb una **** handicam de merda. Gràcies, et felicito, fill. 

 • Els pares del nen que tocava la batucada infernal amb un coi de tabal de joguina (com collons pot fer tant de soroll, una merda d'imitació tan petita?!!!), mentre Saballuts carregava i descarregava castells. Lluny de dir-li a la criatureta que s'aturés quan sonaven les gralles i el tabal (que només en tenim un), encara li reien les gràcies! I direu, és que potser eren geganters? Doncs no!! No només no eren geganters, sinó que a més a més, un dels progeneitors en qüestió, abans vestia camisa verd molon!
4. Comentari positiu del dia: Després de la "cercavila" (entre cometes, perquè segons el diccionari de l'Institut d'Estudis Catalans, una cercavila és "l'acte de recórrer els carrers del poble amb la música abans de començar una funció o una festa", i Saballuts no hem recorregut una , que no ens deixen!) ens hem concentrat al parc infantil (que es veu que té nom! segons el google es diu Plaça de Fidela Renom, que es diu dos cops!) on ens han repartit els ja tradicionals entrepans de pa de xiclet (en la modalitat carnívora llangonissa o xoriç amb tomàquet, i la vegetariana de formatge, que casualment no duia cap vegetal perquè no duia tomàquet... paradoxes culinàries) i una llauna de beguda gasosa (amb o sense alcohol, però amb el denominant comú de poc fred). Molava molt més i amb diferència, quan hi havia croquetetes i canapès. Maleïda crisi, mal llamp se t'enduguiiiii!!!


Actuació de Festa Major (diumenge 7 de setembre)

 • Colla amfitriona que ha deixat gran part dels seus castellers en coitus interruptus vist el que s'ha vist a tercera ronda... Saballuts.

 • Colles convidades que han actuat abans que l'amfitriona perquè el Capo no va tocar prou bé les pilotes (#xist): Capgrossos de Mataró (capital del Maresme), Castellers de Barcelona (capital del Barcelonès) i Minyons de Terrassa (capital de... meec!! E-rrooor!!! Sabadell és capitaaal, del Vallès Occidentaaaal...).

 • Castells realitzats:
Ronda de pilars d'inici
 • pd4 caminats d'entrada a plaça, un per cada punta, per facilitar la feina i que aconseguir gravar bé tots els pilars sigui més emocionant. Gràcies, gràcies. Ens hem parapetat sota la porta de l'ajuntament (molt agradable tot plegat, perquè era zona de pas, i tothom que passava, tustada que ens endúiem!) en un va intent d'immortalitzar un pilar rere l'altre, només de girar la càmera rotllo metralleta. Llàstima que només gravava...

Primera ronda
 • Capgrossos: 2d8f (amb peu desmuntat!!!!!!! Feia tant de temps que no en vèiem cap...) una mica tremolós a la baixada i amb la faixa del dos de la buida penjant, que despentinava la quinta. 
 • Barna: 5d8 (amb peu desmuntaaaattt!! Empat, empaaatt, empaaaattt!!!) amb remenadeta a la baixada de la canalla.
 • Minyons: 2d9fm nervioset (que ha inspirat uns quants ai, ai, ai...) amb les manilles movent peus i el folre donat-ho tot! No han faltat els "úuh úuh úuuh!!!" de celebració (que deu estar de moda, tu! que ara ho fa tot Cristo!).
 • Saballuts: 5d8 amb baixada treballadeta i la rengla buscant la torre (#LaRenglaÉsTodoAmor), seguit d'efusius "leroleros". Aprofitarem l'avinentesa per enviar una càlida salutació a alguns novatos (volem pensar que eren nouvinguts, i no gent que ja fa un temps que té camisa verd molon), perquè darrerament hem vingut observant certs desajusts en les cantarelles saballudes, que són del tot inacceptables. Com tornem a sentir un altre "lelolelo", us hauran d'anar a buscar a Terrassa i recollir-vos amb cullera. Esteu avisats). 

Segona ronda
 • Capgrossos: 4d9f (amb peu desmuntat! i ja en duen dos!!!) boniquet i avorrit (buuu!! fueraaaa!!! on queda l'èpica?!!)
 • Barna: i3d9f que no sabem exactament per què ha caigut (que xerràvem.. i sí, hem passat olímpicament de revisar el vídeo, que és principi de curs escolar, i nem de cul), però segur que és cosa del mal yuyu de Sant Roc. No ens sorprendria que Barna declarés la plaça Sant Roc com a non grata i ens afegissin a la llista negra de les places castelleres (rotllo plaça de la Creu Alta), que cada cop que els convidem, pobres, es foten algun castell pel cap. **** yuyu...
 • Minyons: 4d9fc a la vellaca (deformat i a ritme de baticao), que s'ha ensorrat en sortir l'acotxador. 
 • Saballuts: 2d8f solvent i amb confiança, seguit de cantarelles lúdicofestives i crits de "volem el tres de nou!!!".

Tercera ronda
 • Capgrossos: Falconada de 8 (naltros que ja pensàvem que per fi el món casteller hauria vist la llum i ens estalviaria de tanta aberració... doncs no) avorrida i sense peu desmuntat (i mira que haguessin pogut fer plena!).
 • Barna: 3d8 (que potser algú ha pres mal en la caiguda del 3d9f...).
 • Minyons: 3d9f amb peu desmuntat (i naltros què?!! eh?!!) i la rengla tremolosa en col·locar-se acotxador i enxaneta.
 • Saballuts: id3d9f (&%"%E###**%&!!!!!!!) SD tenim dues hipòtesis possibles. Primera, les colles convidades ens estaven guanyant a desmuntar peus, i la tècnica saballuda, això no ho podia permitir!!! Solució, desmuntem mig castell, que tot i que només s'hi havia col·locat quints, ja valia per dos peus, i com a mínim empatàvem! Segona hipòtesi, després de tres dies de fer pressió i súpliques, per part de gran part de la colla, la tècnica sabia que si no provàvem de fer el 3d9f, hi hauria un motí, i han optat per donar-nos peixet. Però no us confieu, Capo & co, perquè seguirem donant pel sac (hasta el infinito y más allá) fins que puguem dur a plaça el 3d9f. I no valdran més peixets, perquè tenim fam!!!

Ronda de recuperació
 • Barna: 4d8a (amb peu desmuntat! I van dos també!!) tan avorrit com a la festa major de Granollers...
 • Saballuts: 3d8 (pfffffffffffff...)

Ronda de pilars
 • Capgrossos: pd6 seguit de cantarella eufòrica i vano de 5 (de cul, literalment, a Sant Fèlix i a la càmera de SD, mentre Saballuts i Minyons feien els pilars de cara a l'ajuntament. Sempre posant-ho fàcil amb els pilars!! ¬¬')
 • Barna: pd6c (mal yuyu, mal yuyu... i amb el company de Capgrossos xupant-nos càmera).
 • Minyons: 2pd5, amagadets darrera el vano de Capgrossos
 • Saballuts: 2pd5 més un tercer pd5 al balcó, amb l'enxaneta i la dos pujant al balcó (la terç i el segon han preferit no pujar-hi... però, si no era el tres de nou!!)
  
En resum, tot i que Minyons ho ha provat desmuntant el peu del 3d9f, no n'hi hagut prou per aconseguir el títol a Màsters del Desmuntar, que d'altra banda, s'ha de repartir entre Capgrossos, Barna i Saballuts. Quatre colles i triple empat. Ho fem a posta i no ens surt! Pel que fa a la Celebració i la Disbauxa, el premi es queda clarament a casa. Saballuts estava de festa major, i això es nota! Leroleros, saltirons i ballaruques valen més que els úuhhs i les tímides celebracions del pd6. 

 • Castellaritat de la plaça :
Sí, és Sant Roc, i la gent aplaudeix quan no toca, se senten ai, ai, ais, hi ha globus i firaires per donar i per vendre (sí, la gitana ha tornat, i aquest cop s'ha dut una amiga!! dues pel preu d'una!!! gràcies a elles, ens hem tirat mitja actuació amb un gat volador entre els castells, i no era el Doraemon), no hi ha cap bar... però què voleu? s'hi han fet castells de 8 i mig i de nou!! Només per això, avui aprovarem simbòlicament Sant Roc, i ja seguirem guerrejant amb el seu mal yuyu  a la propera actuació. 
El gat volador, ben atent al 5d8 saballut.

 • Observacions, dubtes i rucades diverses (que només serviran perquè uns ens titllin d'incendiaris, i d'altres ens retreguin que ens hem estovat... com mola no deixar mai ningú content):
1. La plaça estava més plena que mai, i gravar es complicava entre tanta gentada, els arbres (estan més crescudets, o només m'ho sembla a mi?!), els fanals, el sol de cara, les paradetes de les colles, els escenaris prohibits de pujar-hi (encara que vagis vestit de casteller i duguis càmera...). Divertit, divertit. Qui pensi, però, que de cop i volta se'ns han multiplicat els aficionats castellers a Sabadell, va ben errat. L'espai de menys a plaça, era el de la quarta colla castellera!
D'estranquis a l'escenari, immortalitzant la sofisticació tecnològica de la competència.

2. Impagable l'espectacle de fer arribar la canalla fins a les pinyes. Dos paios amb cara de ser els primers de la classe (#SarcasmeModeOn) i caminar de guripa de metro, armats amb xiulets i armilla carabassa fosforito (fluorescent és més normatiu, però no respon prou a la imatge esperpèntica de l'espectacle) obrint pas entre la gentada, sense cap mena de compassió ni mirament (que vas vestida de castellera?! i què?! tia, que jo porto armilla fosforito!!!), seguits de la canalla, rotllo documental del Rodríguez de la Fuente (els de la LOGSE, busqueu-ho al youtube, que acabarem abans), amb la mare lloca davant, i darrere tots els pollets en fila. Im-pa-ga-ble.
3. Avui hi havia el pica-pica de festa major que finança l'ajuntament per a les colles: trossets de pizza i llaunes de beguda, però un cop més, ha sigut impossible tastar res (fet gens sorprenent, perquè sempre que hi ha Minyons, no hi ha manera d'arribar al jalo; són com una colla de llagostes, dignes de plaga apocalíptica, que per allà on passen, ja no hi queda res. O a Terrassa els maten de fam, o els caliquenyus els passen una factura excessiva). Per si no n'hi havia prou, ens han dit que no quedaven cerveses. Què?!!! WTF?!!!! Hem estat a punt de muntar un sarau, que ni el fatídic dia de les croquetes, quan la massa afamada (diables, geganters, sardanistes i castellers, tots a una, flipa!) va ocupar l'ajuntament a crits de "Bustos! No hi som tots! Falten les croquetes!!!). Encara sort, que en una estoneta van aparèixer més cervesetes...  
4. Nominats a engrossir la llista dels anihilables (per als de la LOGSE, que són dignes de ser reduïts al no-res, destruïts del tot):
 • Aquell que en una reunió de junta va dir "Sí! Farem un sorteig per decidir l'ordre d'actuació a plaça!!!"... i així Saballuts vam acabar actuant els quarts a casa. El proper cop, t'entaforem una de les magdalenes seques del Pa Natural a la boca. Ningú no va pensar en utilitzar el comodí de "som sucre, que juguem a casa" i sortejar l'ordre de les altres tres colles, després d'haver triat nosaltres en quina posició volíem actuar?! Que sent els últims de quatre colles, potser per estrenar un castell com el 3d9f a tercera ronda, se'ns feia una mica tard (vés, que a algú ja li va anar bé... nominat també!!!). 
 • El Capo, per haver tret la fatídica bola número 4, en el sorteiget de marres. Se'ns acudeixen altres formes millor de tocar-nos les boles! El proper cop provem-ho amb el "pedra, paper o tisores" o el "pito pito gorgorito", a vore si tens més sort.
5. Saballuts tots vosaltres, segons el Portal Casteller, tenim el dubtós honor d'encapçalar la llista de colles amb més fiabilitat, és a dir, som la colla castellera (d'entre un total de 54 colles) que menys cops ha caigut. Tenim un 100% de fiabilitat. D'entrada, pot semblar que som la polla amb vinagre o que molem dos pobles, però a SD no ho tenim tan clar. Ser els primers en no caure, potser no és tan bo, perquè si no caiem, és perquè no juguem. Una cosa és tenir seny, i una altra, tenir orxata a les venes. Qui no ho prova, no cau, és evident, però tampoc no pot vèncer. 
Per cert, la Joves de Valls ocupa el número 25; la Jove de Tarragona, el 28; Capgrossos, el 31; la Vella, el 39 i Vilafranca, el 45. No hase falta desir nada más.


Vídeos

Pilars d'inici de festa major:Actuació de vigílies:Actuació de Festa Major:

- Capgrossos


- Bcn
- Minyons

  - Saballuts

  Cap comentari:

  Publica un comentari a l'entrada