dimarts, 11 de juny del 2013

Sabadell, XIXè aniversari de Saballuts

Plaça de Sant Roc, 9 de juny del 2013

* Colles convidades: Marrecs de Salt (de blau) i Castellers de Sant Cugat (de verd no tan molon com el nostre)

* Colla amfitriona que per variar no ha fet cap pica-pica (hi ha molta maldat en este món!!), ni ha repartit piruletes o caramelets (que no és el que toca quan un fa anys?!!), ni ha abastit SD amb una cerveseta (fet imperdonable): Saballuts (A Can Txitxa, com a mínim, ens van dur dues mini bosses de ganxitos!).

* Castells realitzats:

  • Saballuts: Pilar de dol (no volem haver-ne de fer cap més en anys!), 3pd4, 3d8 (sense peu desmuntat), 4d8 (sense peu desmuntat... again), 2d7 (amb peu desmuntat, síii!!!) amb un cul en pompa a terços (diguem-ho tot) i pd5 de comiat. Una actuació molt clàssica, en definitiva. No excessivament emocionant, però efectiva. Pel que fa a les celebracions, només un lerolero després de la torre, com per complir, i força aigualit. 
  • SantQ: 2pd4, 2d7 (sense peu desmuntat i prou paradet com per a provocar somnolència... avorrit, avorrit), id4d8 (amb peu desmuntat, i èpica per donar i per vendre, paberse matao! Quin patir de segon!), 4d8 (deixem-ho en funcional), aberració de 7 (àlies 7d7; amb pseudopeu desmuntat, o el que collons fos allò, perquè no hem tingut temps ni de clicar el REC) i vano de 5. Uns quants ahú!, ahú! i un 1899 versionat després del 4d8. Nivell de celebració passable.
  • Marrecs: 5d7 (sense peu desmuntat), 4d8 (el més maco dels tres d'avui... tot i que el llistó tampoc parava gaire amunt), 2d7 (amb peu desmuntat, com ha de ser!) i pd5 de comiat. Cançoneta  d'exaltació lúdicofestiva de les que s'enganxen, ballaruques, i gralles i tabals d'acompanyament. Nivell de celebració envejable. Jo de gran vull ser marreca!

* Castellaritat de la plaça: No hi havia ni gitanes amb globus, ni homes de les bombolles, ni pràcticament iaies d'ui, ui, ui, ni d'ai, ai, ai... però com que tampoc no hi havia gaire públic, la cosa tampoc no té massa mèrit. Ho deixarem amb aprovat perquè tot cristo va fer castells de 8 (i perquè ja l'hem suspesa tants cops, que ja no se'ns acudeixen més gracietes al respecte).

* Breus apunts (segurament del tot prescindibles) sobre l'actuació:

1. Els nostres estimadíssims amics de rosa (altrament coneguts com a Geganters de la Creu Alta, o els-*******-que-interrompen-l'actuació-castellera-de-festa-major-de-la-Creu-Alta-per-poder-fer-saltironets-i-giragonses-per-la-plaça) ens han fet una visita llampec, just abans de començar els pilars. És curiós que cinc paios i dos ninots puguin aconseguir el que sovint sembla impossible: unir una quantitat ingent de gent en una causa comuna, atonyinar-los i foragitar-los de les places castelleres. Quan SD siguem els amos del món, els geganters seran desterrats (juntament amb els sardanistes de la INSERSO i els trabucaires) o obligats a ser carnassa de folre. Muajajajajàaaaa!!! (riure maquiavèlic que fa cagar de por, i que feia molt de temps que no fèiem).

2. Saballuts ha perdut definitivament el títol de Màsters dels peus desmuntats. Marrecs ens ha empatat (suposem que després de guanyar-los a casa, venien disposats a tot), però Txitxes ens han fet un xorreo! No només han desmuntat un peu, sinó que ho han fet per quadrar-lo pitjor del que estava abans de desmuntar. Sí, senyor! Amb dos collons! I per si no n'hi havia prou, encara han tingut els sants pebrots d'inventar-se una nova modalitat de desmuntada: el pseudopeu desmuntat! Que, bàsicament, consisteix a desmuntar abans de col·locar segons. Partint de la base que el castell en qüestió era la infàmia del 7 (del que sigui), però, tampoc no ens ha de sorprendre la peculiaritat modal del peu desmuntat. 

3. El 7 és un castell que fot cagar i seguirem insistint-hi fins que aconseguim esborrar-lo del mapa (més muajajajàaa d'aquell que acollona), tot i que confiem no haver-lo de veure gaire més per les places, ara que els senyors il·luminats que es dediquen a puntuar els castells s'han adonat que el 5 és molt més meritós. Falconades, les mínimes!

4. Ens han canviat el bar de la cantonada per un local modernet d'aquests que tanquen en diumenge (grau d'indignació extrema). I això és molt greu, perquè l'alternativa és el Viena! I la cervesa, al Viena, val dos ronyons i mig! Que amb un bitllet de cinc no t'arriba ni per a dues llaunes!!! On s'és vist una plaça castellera sense cerveseta! Eh?! Eh?!! Eeeh?!!! Joanca, tio, hem de parlar. Això no pot ser. No podem anar donant llicències i permisos a gent que no hi és quan se la necessita!! Que s'ha d'aixecar el país, home! Cal una llei que obligui a obrir els bars durant les actuacions castelleres, ja! Cap plaça sense el seu bar!! Quan SD manem, aquestes coses no passaran. 

5. Els grallers/tabalers gausacs ja no "s'ajunten" amb els grallers/tabalers saballuts i marrecs (s'accepta també com a adjectiu?) perquè no porten el mateix ritme. No ho hem acabat d'entendre, perquè servidora es pensava que els grallers i tabalers eren uns hippies que s'estimaven tots, que tocaven la polca i no entenien de camises, i que això dels mal rotllets era cosa de pinyaires i tronquetis, que són com més cromanyons. Doncs no, no era un mite, es veu que grallers i tabalers també són castellers. MITE CONFIRMAT!

6. No hem pogut evitar d'observar com després de l'actuació, el Ticó marxava discretament de plaça en companyia d'una camisa gausaca. Lluny de voler crear polèmica, la imatge ens ha suscitat preguntes que exigeixen respostes. Per què? Qui feia què a qui? És possible hibridar una camisa saballuda amb una de gausaca? Suposaria això l'arribada de l'apocalipsi? La verdad está ahí fuera.

* Per últim, volem donar les gràcies a la Comfe per haver escoltat les nostres pregàries, i haver optat per un menú de dinar d'aniversari més assequible als gustos i a les butxaques de la majoria de la colla. 7€ per un plat de macarrons, pollastre amb patates, gelat, beure i cafè és més del que podíem somniar. Un altre dinar ha estat possible!!! De tant en tant (tot i que més val que no us hi acostumeu), també s'han de dir les coses ben fetes. Que consti en acta, però, que és molt més avorrit, així que per favor, seguiu fent-nos emprenyar una mica, ja sigui la Comfe, la tècnica, o la junta (o les forces imperials de sardanistes i geganters, tant se val qui sigui!) perquè si no, serà la fi de SD.

La veu del poble
Ja tenim el darrer capítol de la temporada de la secció amb menys manies de tot el món casteller! Perquè tothom pot dir el que vulgui a... La veu del poble!


Vídeos

* Saballuts

* Sant Cugat

* Marrecs



5 comentaris:

  1. Coincideixo amb què el menú va ser assequible, sí, PERÒ: [1] els raviolis de llauna del Lidl són més saborosos (tenen més gràcia i te'ls pots menjar igual de freds, vaja), i [2] les patates tenien molt poc caliu...

    Per cert, com és que a SD o a La Veu Del Poble encara no han aparegut les peticions que demanen que sigui La Tieta qui canti les pinyes??? Certament imperdonable...

    ResponElimina
  2. El cert és que en comparació amb la pseudopaella de l'any passat, els macarrons i les patates eren una passada de bons! No temptem la sort! Comfe, estava tot de puta mare! No els escolteu, que no saben el que es fan!

    Pel que fa a la Tieta cantant pinyes, encara no hem tingut cap petició per a reivindicar-ho a La veu del poble, però en quan ho faci algú, no patiu que ho penjarem. Ja veieu que no tenim cap mena de criteri a l'hora de decidir qui hi surt i qui no. Tothom que vulgui pot dir el que li roti (que vindria a ser la filosofia general de SD), així que si hi ha cap voluntari, només cal que busqui la càmera de SD a plaça, i li cedirem encantats les ulleres verdes, marca de la casa.

    ResponElimina
  3. Des de l'Exèrcit del Calçot® dels Castellers de Sant Cugat volem sortir en defensa positiva de les nostres gralles i dir que sí que es van ajuntar per tocar el Toc de Vermut i que, en tot cas, no es van ajuntar per tocar la polca, cosa que és bastant pròpia de colles distingides que separen bé una actuació castellera d'una trobada d'esbarts.

    Dit això, us estimem molt. Visca el Carallots de Sant Vicenç dels Horts.

    ResponElimina
  4. Dubtes:
    1) És possible fer una defensa negativa?
    2) Ser una colla distingida i fer el 7 (del que sigui) és compatible? (S'ha de separar bé una actuació castellera d'una falconada) :P
    3) En què coi pensaven els Carallots quan van decidir el nom?!!

    ResponElimina