dilluns, 17 de juny de 2013

Barcelona, XLIVè (44è, per als de la LOGSE) Aniversari de Castellers de Barcelona

Plaça Sant Jaume, 16 de juny del 2013

* Colles convidades: Saballuts (colla de la capital del Vallès Occidental) i Minyons de Terrassa (padrins de la colla de la capital del Vallès Occidental). 

* Colla amfitriona que segueix l'antipàtica moda de no oferir res de res (ni beure, ni jalo) el dia del seu aniversari (al final ens haurem d'enfadar): Castellers de Barcelona.

* Castells realitzats:

 • Saballuts: pd4 d'entrada a plaça, 3d8 (a la primera, paradet i bonic, bonic, així que exigim un pis més!), 2d8f (amb una mica de samba a tronc per qüestió de nervis, però un folre que a vore si la Carnicé torna a tenir els collons de dir que és tou!), 4d8 (amb la indignitat de no desmuntar peu, ni de posar-hi èpica, ni d'oferir res digne de criticar; avorrits!), i vano de 5. Nivell de celebració considerable després de la torre. Anem millorant, tot i que encara ens queda un llarg camí per assolir el nivell marrec!
 • Bcn: pd4 d'entrada a plaça, 4d8ac (amb esquenada del segon del pilar), 3d9f (amb peu desmuntat... grrrr!!!), i5d8 (amb dos peus desmuntats... grrrr al màxim exponent), pd5 i 11pd4 (un tronqueti per any d'història). Salts a la pinya per celebrar el 3d9f i poca cosa més. Deu ser l'edat... (44 anys, són molt anys, tu!)
 • Minyons: pd4 d'entrada a plaça, 4d8a (que semblava fàcil i tot!), 3d9f (amb peu desmuntat...  Joer amb els padrins, que no poden ni donar-nos una mica de peixet, home!), 2d8f, pd7c ("meritori", segons l'speaker, sigui el que sigui el que això vulgui dir!) i 4pd4 dislèctics (meitat mirant la gene, i meitat, l'ajuntament). Celebracions pràcticament inexistents. Gens meritòries...

* Castellaritat de la plaça: 
 • Contres: Globus voladors cel enllà (sense gitana, però que descompten igual), guiris idiotes amb iphones, tablets i merdes tecnològiques diverses tocant los collons (quan el món sigui de SD, els prohibirem a plaça... els guiris sobretot!), públic cridant (més que servidora) com en les pel·lis de terror teenager (molest, molest), penya aplaudint abans que es col·loquin dosos o celebrant les caigudes (perquè no han acabat d'entendre que no és així com es descarreguen els castells) i ni una **** ànima parlant en català. Me cago en la **** globalització.
 • Pros: Saballuts ho ha petat (sí, sí... no tenim àvia). El primer cop que la colla hi actua en els seus dinou anys d'història, ho ha fet per la porta gran! I a més, en comparació amb les aglomeracions humanes pròpies de les actuacions (eternes) de Santa Eulàlia i la Mercè (l'infern ha de ser un lloc millor), avui a plaça s'hi estava prou bé.
Així doncs, serem generosos i ho deixarem en empat tècnic. Donarem a Sant Jaume, un aprovat justet.

* Bestieses diverses que no podem estar de comentar (que per això hem vingut al món):

1. Si encara ens quedava un bri d'esperança de poder reconquerir el títol de "Màsters dels peus desmuntats", avui les nostres il·lusions se n'han anat a Can Pistraus. Minyons ha desmuntat el peu del 3d9f (de verd segur que es veu més maco), que ja és més del que ha fet Saballuts (i això que abans del quatre, SD hem amenaçat un segon i el cap de colla! Res, no hi ha hagut manera...), però Barcelona, ja s'ha passat tres pobles! Que són uns abusons, home! Que n'han desmuntat tres!!! I dos eren del mateix castell!!! Indignació, còlera, ràbia, irritació, enuig, arravatament, ira, fellonia, excitació i furor màxims!!! (Potser ens hauria de preocupar que en català tinguem tants sinònims per expressar el mal rotllet.)

2. S'ha fet una petita cercavila des de la plaça Nova (àlies "la cantonada aquella del BARCINO, a la Catedral"; 30 anys vivint a la ciutat comtal i no tenia ni idea que allò tenia nom propi i placa. No anem bé.) fins a la plaça Sant Jaume, i Saballuts hi ha participat.   Què ens està passant, colla?!! Ja és la segona tradició saballuda en perill d'extinció aquesta temporada: no arribar mai a temps de participar a les cercaviles (o empanar-se i no saber que n'hi havia).  La darrera temporada l'estadística ens deixava com els antisistema de les cercaviles. I ara?!! Ara, Saballuts, estem perdent la nostra essència...

3. Avui encara no havíem demanat l'afussellament ni la lapidació de ningú, perquè ens ho reservàvem per a l'speaker. És molt provable que sigui el mateix speaker de les Mercès i Santa Eulàlies dels darrers 15 anys, així que ja seria hora que comencés a entendre-hi una mica més de castells.
     a) No, un castell no està carregat o no "cadascú com ho vulgui veure". Carregar un castell no és un fet subjectiu, ni una qüestió de gustos. El 5d8 de Barcelona no estava carregat (vegeu el vídeo, que em penso que queda prou clar... l'enxaneta no arriba a coronar  el segon pom), però com que es veu que és una qüestió d'opinions, tant se val. Cadascú com ho vulgui veure. A SD ho hem vist com a no carregat, i per tant com a intent de 5d8. Per opinions, barrets! Amb el mateix criteri també podríem dir que està descarregat... segons com cadascú vulgui veure-ho.
     b) Què collons és un pilar "meritori"? És més, com en seria un de "desmeritori"?!!! I la resta de castells assolits a plaça, eren meritoris, desmeritoris o immeritoris? La qüestió és anar xerrant pel micro...  Visca la incontinència verbal!! Es cobra per fer d'speaker casteller?  Si és així, me lo pido!!!
    c) "La millor actuació de la història de Castellers de Barcelona a aquestes alçadeesss!!!" diu, amb tota l'alegria! Sants collons, els teus, pavo! Que s'acaben de fotre dos castells pel cap!!! Encara no saps si la canalla del cinc s'ha fotut mal, i tu fotent la gràcia!!  Hi insistim, afusellament ja!

4. El progrés humà no deixarà mai de sorprendre'ns. Avui, a Sant Jaume, de la mà de la iaia que va inventar la bossa-de-plàstic-del-súper-al-cap-perquè-no-se'm-mulli-la-permanent, ens arriba el-mapa-de-Bcn-perquè-no-se-m'escalfi-el-cerebel!! Amb aquest esperit d'autosuperació, l'espècie humana té l'èxit assegurat. Ja esperem amb candeletes les versions tardor-primavera.

La iaia enginyera, immortalitzada pel reporter accidental honorífic @Bardaler

5. Si a l'hivern reclamàvem un polar saballut per a la càmera de SD (petició que d'altra banda, ha estat olímpicament ignorada), ara ens veiem en la necessitat d'exigir alguna mena de vestimenta que indiqui que som "premsa" (jo què sé, som conscients que ens queda gran l'etiqueta, però no se'ns acudeix cap altre adjectiu de més adient). N'estem tips que la penya ens ignori i se'ns entafori just davant de la càmera (amb el trípode, els pantalons blancs i la camisa de la colla, es veu que no n'hi ha prou), sobretot els nòrdics. Amb què coi alimenten aquesta gent, perquè fins i tot les dones passin del metre vuitanta?! Això amb els mediterranis no passa tant; se't foten davant, i la càmera ni s'immuta! Com si fossin quintes!  (quan s'instauri el règim totalitari de SD, els que passin de metre vuitanta seran obligats a ser mans altes o afusellats sense pietat). L'altra opció és un pal molt llarg i acabat en punta, per anar punxant culs i foragitant el personal. És una altra opció, menys elegant, però potser més efectiva (i gratificant, diguem-ho tot).

6. A Sant Jaume, com que la canalla i les motxilles reposaven fresquetes a dins de l'ajuntament, servidora creia (erròniament, un cop més, com la realitat no es cansa de recordar-me) que només s'hauria de preocupar de la càmara. Meeecc!! Errooorrr!!! Hem canviat el servei de guarderia/guarda-roba pel d'informació i turisme. Traduir al castellà els termes castellers és molt difícil, però fer-ho a l'anglès és per cagar-s'hi! I t'adones que a l'escola d'idiomes mai et van preparar per a això (i et fa l'efecte que vas malgastar molts diners estudiant anglès...). Han passat per l'oficina (pel costat del trípode, vaja) una parella de iaies argentines (concepte "iaia" i concepte "argentí"... sobretot han xerrat elles), un batxillerat d'Ebre enllà (si no són de nació històrica, no sóc capaç de distingir-ne els accents), un matrimoni nòrdic (he deduït, perquè eren molt grans i parlaven estrany), un altre de polac (a qui he dit "as the Catalans!", però no els ha fet massa gràcia; deu perdre amb la traducció...), dues noies d'Israel (a qui d'entrada he parlat en francès... tinc una oïda que pà qué!). Resumint, Sant Jaume és la ONU. Això sí, ha molat colar-los la frase "Do you know Castells? Human towers, chest and balls!" 

8. Pel que fa a les birretes a plaça, no sabem si parlar-ne massa, que a Barcelona hi ha la llei de civisme i prendre's una cervesa al carrer és equiparable a la kale borroka (ara, dedica't a robar carteres a les Rambles, que aquí no ha pasado nada!). Corria el rumor d'un paqui proper on venien llaunes d'Estrella, Heineken, SanMiguel i Moritz, però no en sabem res més, perquè servidora és una ciutadana responsable, cívica, i respectuosa amb la llei,  i no s'atreviria mai a desacatar o a posar en dubte la legitimitat d'una llei municipal... I en el cas hipotètic que l'Ignacio, la Núria, o l'Eduard me n'haguessin dut una (cadascun), mai me les hauria begudes. Palabrita

La veu del poble
Extra! Extraaa!!! Arriba un nou capítol de la secció amb menys manies de tot el món casteller! Un habitual graciós (o gracienc) ha volgut dir la seva, perquè tothom pot dir el que vulgui a... La veu del poble!

Vídeos 

* Saballuts

* Bcn

* Minyons
3 comentaris:

 1. Els sardanistes que pugen al folre entenc que ja els consideres integrats a la colla, oi? Ho dic perquè, a part de la petita samba de tronc, potser hauríem hagut d'esmentar el contrapunt mantingut d'algun element...

  ResponElimina
  Respostes
  1. Home, la torre ja ha de ballar un poc, i el folre no podia ser menys! Però el cert és que des de fora es veia reboniquet i prou compacte. A més, aquí l'única que té dret a queixar-se sóc jo! Aquí mano jo (to autoritari)!! I si dic que el folre ha molat dos pobles, ha molat dos pobles i punt! Qui vulgui exercitar el seu dret a barrufet rondinaire, que es creï un bloc propi! ;P

   Elimina
  2. Un bloc propi? I ara, jajjajajajaaaa
   El que passa és que fins ara, a SD vivíeu al país de les gominoles XDDD

   Elimina